De telefoon van de toekomst

Er wordt veel gespeculeerd over de telefoon van de toekomst. Hoe zal deze eruit gaan zien, en welke functies zal deze telefoon of persoonlijke computer allemaal hebben?

De telefoons van nu

%d0%b7%d1%8511De telefoons van tegenwoordig mogen eigenlijk de naam telefoon al niet meer dragen. Ze zijn zoveel meer dan “alleen maar” een telefoon. De zogenaamde Smartphone is niet alleen een telefoon, maar ook een volwaardige computer met supersnelle internetverbindingen en verschillende andere functies die de gebruiker zelf kan bepalen. Momenteel ziet de gemiddelde telefoon er als volgt uit. Het hele geval is niet groter dan een A6 formaat, voorzien van een luidspreker- of speaker aan de achterzijde, en de voorzijde is volledig van glas. In de zijkanten zijn geheel onzichtbaar nog enkele touchknopjes weggewerkt waarmee je de telefoon aan en uit kan zetten of andere basic functies hebben. Onder een onzichtbaar klepje zit de ingang weggewerkt voor het oplaadsnoer. De telefoon is voorzien van een zogenaamd touchscreen, waarbij je door het scherm op bepaalde plaatsen en op een bepaalde manier aan te raken verschillende functies activeert. Door bijvoorbeeld met je vinger een vegende beweging over de glasplaat te maken, kun je scrollen, en wanneer je 2 vingers met de vingertoppen aan elkaar langzaam opent over de glasplaat, wordt er ingezoomd. Welke functies bepaalde handelingen hebben wordt niet alleen bepaald door het besturingssysteem, maar ook door de app die je aan het gebruiken bent. Een bepaalde beweging kan bij het bladeren door je online fotoalbum (in een zogenaamde Cloud) een hele andere betekenis hebben dan wanneer je Pokémon GO aan het spelen bent of een bezoekje aan de Live blackjack tafel van het mobiele casino brengt.

Wat zijn de verwachtingen

%d0%b7%d1%8512Hoe de telefoon van de toekomst eruit zal gaan zien is uiteraard niet te voorspellen. Tegenwoordig wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van de kwetsbaarheid van de Smartphone. Het breken van de glasplaat is een veel gehoorde klacht en de eerste zogenaamde onbreekbare en buigzame telefoons zullen niet lang op zich laten wachten. Ook een veel gehoorde klacht heeft betrekking op de duurzaamheid van de batterij. In een tijd waar mensen zeer veel onderweg en mobiel zijn is het meeslepen van een snoertje (en het niet kwijtraken ervan) om de telefoon zo nu en dan op te laden als hinderlijk ervaren. Er zijn geruchten dat de eerste draadloze zelfoplaadbare Smartphone niet lang meer op zich zal laten wachten. De touchscreen wordt langzamerhand vervangen door spraakherkenning.

De telefoon van de toekomst zal steeds meer dingen gaan vervangen. Betalen via je mobieltje is nu al mogelijk. Er wordt ook gesproken om het mobieltje te gebruiken als ID drager en een personal assistent is het al. Het zal alleen nog maar beter, mooier en handiger worden. Hoe deze ontwikkeling er uiteindelijk uit zal gaan zien? Een onzichtbaar oortje met een bril of contactlens? Of een onder de huid gedragen chipknip met projectiefunctie. De verwachtingen zijn hoog gespannen.